All Is Lost

Het leven is niet eerlijk. Neen, we hebben het niet over de trieste lotgevallen van de protagonist uit deze indrukwekkende prent, wel over het succes ervan. Als je een paar lovende recensies en een vertoning op wat filmfestivals (waaronder dat van Gent) niet meerekent, kun je All Is Lost alleen maar als een flop van jewelste beschouwen. Ten onrechte omdat dit drama één van de meest aangrijpende films is die je vorig jaar in de bioscoop kon zien. Nu de film op zowel dvd als Blu-ray is uitgebracht, is het moment dan ook aangebroken waarop je de prent wel een kans kan geven. Doen, want zelden werd je zo nauw betrokken bij een verhaal van een man die tegen de dood vecht.

We kennen zijn naam niet, maar Robert Redford vertolkt de rol van een oude man die zijn pensioendagen vult met rond de wereld zeilen. Ergens in de Indische Oceaan loopt het fout. Zijn zeilboot botst tegen een losgeslagen container aan met een gat in de romp als gevolg. Bij aanvang denkt de oude knar dat hij het probleem wel kan oplossen met de middelen die hij aan boord heeft. Alleen is het niet zo eenvoudig om zo'n gat te dichten en bovendien stapelen de tegenslagen zich op. Niets lijkt hem mee te zitten en het ziet er ook niet naar uit dat iemand hem zal kunnen helpen. De man zit nog vol levenskracht, maar hij beseft dat hij aan zijn laatste tocht bezig is.

Het relaas van een oude man alleen in een bootje, is dat niet saai om naar te kijken? Dat is inderdaad de eerste gedachte die bij je opkomt als je aan deze bijna twee uur durende filmrit begint, maar dat is absoluut niet het geval. Dat is vooral te danken aan de ondertussen 77-jarige Robert Redford die hier één van zijn beste acteerprestaties ooit neerzet. Zelden heb je met een filmkarakter zo kunnen meeleven zoals hier. Verwacht ook geen hoopgevend scenario zoals in bijv. Cast Away, want filmmaker J.C. Chandor die we kennen van het al even sublieme yuppiedrama Margin Call houdt op geen enkel moment rekening met de geldende Hollywoodwetten. De film waarmee je All Is Lost het best kan vergelijken is dan ook 127 Hours. Een man die een gevecht aangaat, maar die beseft dat zoiets niet kan zonder wat op te offeren.

(www.dvdinfo.be)