Cathy's Curse

Cathy's Curse

Het bizarre verhaal van Cathy’s Curse begint in 1947. Een woedende Robert Gimble vlucht samen met zijn jonge dochter Laura uit zijn huis weg als hij ontdekt dat zijn vrouw ervan door is met hun zoon. Het loopt echter verkeerd af. Het jonge blonde meisje merkt op de spekgladde weg een konijn op, dwingt palief om op de rem te gaan staan en de auto maakt een onvermijdelijke crash waarbij de twee levend verbrand geraken in de auto.

Dertig jaar later keert George (Alan SCarfe) terug naar zijn ouderlijk huis om er samen met zijn vrouw Vivian (Beverly Murray) die na een miskraam aan een depressie lijdt en zijn achtjarige dochter Cathy (Randi Allen) te gaan wonen. Cathy is echter net zoals alle andere kinderen zeer nieuwsgierig van aard en ze gaat op verkenning doorheen het gigantische huis. Ze ontdekt op zolder een oude lappenpop en een foto van haar overleden tante Laura op wie ze sprekend lijkt. Ondertussen maakt Vivian kennis met de buren. Eén van hun is een medium en die heeft meteen door dat er met Cathy en het huis iets vreemds aan de hand is.


De bedenker van dit alles was de Fransman Eddy Matalon die zijn carrière begon met het maken van clips van Serge Gainsbourg en Brigitte Bardot waaronder Harley Davidson, Comic Strip en Bonnie And Clyde. Eens de jaren 70 waren aangebroken maakte hij onder het pseudoniem van Jack Angel lichtvoetige titels als La Pension Du Libre Amour, maar dankzij Canadees geld mocht hij in 1977 met Cathy’s Curse zijn eerste “serieuze” film maken.
Het was duidelijk de bedoeling van Matalon om op de trein van Carrie en The Exorcist te springen. Een jong meisje met telekinetische gaven die ook nog eens grofgebekt is. Hoe goed het allemaal bedoeld is, wordt het na een paar minuten zonneklaar dat Matalon noch een De Palma noch een Friedkin is. De special effects zijn ronduit ridicuul en zo wat alle angstaanjagende scenes worden veroorzaakt door een voddenpop. Het werkt wel op de lachspieren van de kijker, maar we nemen aan dat dit wellicht nooit de bedoeling zal geweest zijn van de makers.

En dan is er ook nog het fameuze stukje overacting. Niemand van de cast die ook maar weet wat het woord acteren inhoudt, en dus flink gaat overdrijven. Allen Randi Allen weet enigszins te overtuigen als het duivelskind, ook al werd Cathy’s Curse haar enige film. Het meisje had namelijk totaal geen interesse om actrice te worden, en ze nam alleen maar de rol aan om haar alleenstaande moeder financieel wat te helpen.

Al bij al is Cathy’s Curse een vrij grappige film die een paar jaar geleden door Severin op blu-ray is uitgebracht. Soms is het zien om te geloven, maar dat gaat wel vaker zo bij dit soort films.