Daughters of Eve

Daughters of Eve ★★★★½

Silip - Daughters of Eve (Elwood Perez, 1986)

Het gebeurt op mijn gevorderde leeftijd nog maar zelden, maar soms zie ik gelukkig toch nog een film waarbij ik denk, what the fuck was dat...? Silip is zo'n film. Jaren geleden op DVD uitgebracht door Mondo Macabro, maar ik heb hem al die tijd nooit gekocht. Op een of andere manier sprak de film me niet aan. Toen echter onlangs de aankondiging kwam dat deze Filippijnse film een nieuwe transfer kreeg en een upgrade naar Blu-ray, dacht ik, hij moet toch wel de moeite waard zijn anders zouden ze hem geen upgrade geven. En dat bleek...

Ik weet niet of jullie bekend zijn met de Franse filosoof, schrijver en theatermaker Antonin Artaud, maar deze film lijkt een bijna perfecte belichaming te zijn van diens théâtre de la cruauté. Een complete aanslag op de zintuigen en de goede smaak waarin intense emoties, passies en driften op extreme manieren worden uitgedrukt. Regisseurs als Jodorowsky, Arrabal of José Mojica Marins werken ook vanuit de principes van Artaud (bewust of onbewust), en ik kan me voorstellen dat er vooral in de Latijns-Amerikaanse cinema nog meer van dit soort films onder de oppervlakte verborgen liggen. De Filippijnse regisseur Elwood Perez kan zich op grond van Silip in dat rijtje scharen.

Het verhaal is eigenlijk vrij simpel. De plaatselijke hot shot Simon neukt alles wat los en vast zit. Hij heeft een oogje op de ongenaakbare Tonya, die zijn avances afwijst en vasthoudt aan haar persoonlijke versie van het christelijke geloof. Ze geeft les aan de lokale kinderen, maar haar manier van lesgeven wordt niet door iedereen in het dorp gewaardeerd. Dan keert Selda na een jarenlang verblijf in Manila terug naar het dorp, samen met haar Amerikaanse vriend. Selda steekt meteen de lont in het kruitvat door als een wilde kat haar seksualiteit in te zetten om haar zin te krijgen en iedereen, mannen zowel als vrouwen, het hoofd op hol te brengen. Langzaam maar zeker wordt het hele dorp in een draaikolk van seks, geweld en hysterische passie meegezogen. Dat dit niet goed kan aflopen laat zich raden. Het einde van de film is echt wreed, en deed me denken aan The Wicker Man. Als je het einde van de film haalt tenminste, want ik denk dat sommige kijkers niet eens voorbij de gruwelijke openingsscène geraken.

De film gaat nog net niet de lijn met hardcore seks over, maar de intensiteit van wat we te zien krijgen is werkelijk ongelofelijk. Daarbij heeft de film door de locatie waar hij is opgenomen en de abstracte muziek die onder veel scènes is gemonteerd een volkomen unieke sfeer. En waar anders hoor je een vrouw teksten uitspreken als "ik sta niet toe dat er zand in de kut van mijn dochter wordt gegooid." Enig minpunt is wellicht dat de film aan de lange kant is, maar liefst 125 minuten. Een iets beknopter gesneden versie had wellicht nog beter gewerkt, maar dan hadden we wel 25 minuten aan hysterisch geschreeuw, krioelende poesjes en stijve pikken die alles neuken wat zich in de buurt bevindt moeten missen.

Echt niet te geloven.

9/10

Frankco liked these reviews